fredag 1 april 2011

Då och nu, kapitel 4

Till nöje för oss och barnen skaffade vi  fisk till vår lilla pöl/damm och de (fiskarna, inte barnen) blev snart så många att vi inte längre hade plats att vinterförvara dem inomhus. På den här gamla bilden från tidigt 90-tal ser vi en energisk herr Otteskrufv i full färd med att gräva om dammen. Äppelängen kallade vi plätten som syns ovanför hans huvud. Det här är på sydsidan om den numera fallna granen (som skymtar uppe till vänster i bild).Dammen behövde grävas djupare och samtidigt bli större även till ytan så att fiskarna kunde trivas i den året runt. Djupet var inte omöjligt att åstadkomma men ytan blev det värre med. Sten och rötter från kringliggande träd satte P för planerna rätt snart.
 Några av stenarna blev en liten mursnutt vid äppelängen. Sonen gillade inramningen och rumskänslan. Han såg det som en  tomt till sin trädkoja och lät dinosaurierna beta och ha det bra på ängen.

Dammen kallar vi för en "biotop-damm" eftersom kanterna är helt igenvuxna av mestadels inhemska lokala växter och besöks av allsköns djur och insekter. Inte så värst snygg, men funktionell. Och fiskarna fortsatte att må bra i den. Till nu i vår. Denna vår har jag hittills plockat upp en död koi och 6 döda guldfiskar. Och än är inte hela dammen tinad...
Det som hänt tror vi beror på att det inte blev någon vak och kanske också kallare i vattnet när vi ersatte pumpen, som förut gått även under vintern,  med två syrestenar.

5 kommentarer:

 1. Det var inte kul...o särskilt inte som det har fungerat så bra under många andra år...Det är inte lätt att få till allt...
  En damm i trädgården är trevligt och jag kan förstå om barnen gillade den...på bilderna ser det verkligen vackert ut...Hoppas det går att ordna till det igen!

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 2. Det är ju verkligen trist med fiskarna.Man går ju hela vintern o funderar hur det ska gå ju!?Vi har ju haft luftsyrepumpen igång hela vintern ibland frös hela dammen ändå men aldrig så värst länge.Verkar gått vägen hittils...en stor guldfisk liggger i dvala än så länge trodde den var död men så rör den sig lite då o då men så stel så stel...
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 3. Trist om inte fiskarna klarar livhanken när ni lagt ner så mycket energi och grävarkraft. Håller tummarna.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Fin damm! ja, ett vatten med tillåtande växt- och djurliv tillför så mycket tycker vi - vår damm är makens huvudsak här hos oss.

  Så trist med fiskarna...hoppas verkligen att övriga har klarat vintern.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Det ser jättefint ut på bilden och dammen är ju kvar, satsa på nya fiskar till våren.

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.