söndag 10 april 2011

Nu tvålar jag till dem!

Nu är de igång! Alla mina gäster börjar ta för sig av blommorna i trädgården. De med vingar är särskilt välkomna. Här surrar både tama och vilda bin ihop med fjärilar och humlor. Fast det blåser fortfarande rätt ordentligt så de är än så länge mest i lä-rabatten intill huset.

De med fyra ben är inte lika kul.Katterna bråkar så pälstussarna ryker och bryr sig inte om att de tumlar över och genom knopp och blommor. Och rådjuren... Blodmjöl i all ära men det behöver ju strös så ofta om det är fuktigt ute.Min syster har fått höra om ett knep som fungerade hos henne och det prövar jag i år: Köp en tvål (det sägs att det måste vara av märket Palmolive) och skär/skrapa flisor som du läger ut bland knopparna. Det luktar så mycket att djuren inte hittar det ätbara, och det ligger kvar och fungerar även efter regn.

15 kommentarer:

 1. Tvålknepet har jag aldrig hört talas om:)
  Som tur är har rådjuren dragit till skogs.. lite spår fanns det i vintras men jag hoppas de inte kommer fram igen.

  Ha det bra i vårsolen! // Marie

  SvaraRadera
 2. Härliga vårbilder, tack för tvåltipset!

  SvaraRadera
 3. Visst är det bara så HÄRLIGT med alla flygande och krypande och ringlande små vänner i trädgården just nu. Man blir riktigt glad över en humlebumla och när en vintertufsig nässelfjäril fladdrar förbi...

  sedan har vi ju alla de oönskade gästerna också...hoppas att tvålflagorna gör susen!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Har oxå haft humlor i trädgården idag:-)Jag gillar verkligen iris har jag märkt blir fler hos mig med när jag ser om plats finns.Kommer inte riktigt ihåg allt jag satte.Hade oxå en skiss..
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Va kul att hitta hit. Vilket bra tips du kommer med, hoppas att det fungerar!!!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Jag har inga problem med 4-benta än...men det med tvålen ska jag lägga på minnet..undrarom det hjälper för katter också??
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Hej, kul att du tittade in till mig, så att jag hittade hit!
  Hittills har mina rådjur mest kommit vintertid, så det mesta klarar sig med en ofrivillig toppning, men tvåltipset sparar jag som ett ess i rockärmen om de byter vanor! ;)
  /Caroline

  SvaraRadera
 8. Aj, aj, med alla objudna fyrbenta gäster, de är absolut inte trevliga i trädgården!
  Jag har inte (än så länge) Rådjurs- plågan, däremot haren som knaprar på allt vintertid och även sommartid om det finns ngt begärligt som t ex Dorothea.
  Hoppas du finner ngt bot!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 9. Hejsan Tant Otteskrufv

  Det finns två blomfärger som folk har synpun kter på och det är rosa och gult;))! För mig är färg alltid något annat än en platt färgklick - färgen är ett uttryck och mycket sällan bara en nyans.
  Det finns många råd om hur man håller rådjuren borta, fast själv tycker jag att det bara finns ett sätt att slippa dem:Viltstaket!Annars så kan jag tänka mig att tvålknepet kan funka om man har lust att flisa tvål för två-trehundra eller fler blommor;)))?
  På tal om katter så fattar jag inte min egen Wille hur det kommer sig att han är en äkta lantarbetare - han plöjer och gräver i jorden så det står härliga till - alltså hemma hos mig är det jag som undrar vad katten håller på med;))))!Tusen tack för din kommentAR!/Anja

  SvaraRadera
 10. Hej du, har tänkt på dig hela veckan, så fort jag tagit i min fågelholk som jag försökt virka har jag tänkt på Tant Otteskrufv.
  Nu skall jag bara få till ett inlägg om den, Passande såhär på syförenings tisdag. har ju aldrig sett någon virkad holk tidigare så det blev min helt egna version. Skall förbättra den lite senare men tror nog denna får hänga i körsbärsträdet bara jag hittar en stege.. Kram Gela

  SvaraRadera
 11. Vilket smart tips, hoppas det gäller för vildkaniner och harar också :).

  Ha en fortsatt bra vecka, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 12. Vilket spännande tvåltrick! Hoppas att du testar och rapporterar så småningom! Själv har jag höga staket runt 6000 kvadratmeter av tomten så hit in kommer de inte men jag har vänner med rådjursproblem och de skulle bli överlyckliga om tvålen fungerar.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 13. Tvåltipset måste jag testa!
  Må gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Tack för din kommentar hos mig. Den lilla vita blomman heter Crassula Radicans säger hon som sålde den till mig. Jag håller med dig att de liknar punschknappar en hel del. Inte kul att hålla de vilda djuren från trädgården, just det har vi inte så stora bekymmer med här. Ha en bra dag. Kram!!

  SvaraRadera
 15. Jätte fin bild med fjärilen!!
  Nu märks det att något är på gång i krukan med rhizomerna jag fick av dig:)
  Lycka till med tvål tricket!

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.