söndag 12 februari 2012

Är du lite vissen?

Vassen står vissen upp ur badvikens is.
YIPPEE!
Då kan jag ju leka där ett tag!

 Jag leker att jag måste hitta de grövsta och längsta, så får jag anledning att kliva in bland rören.
Långt in, så att jag nästan inte syns. Och inte ser jag annat än vass heller. Mysigt!
Tittar lite efter säv- och rörsångarbon men hittar förstås inga. De har redan blåst sönder.
Men gott om grova, långa rör hittar jag.
Det här blir årets första skörd.Tja, jag har ju inte odlat dem hemma, men vi har antagligen bidragit till gödslingen av dem. De växer så in i vassen, hahaha, av allt som vi badande lämnar efter oss.
De grova rören är perfekta att väva isolermattor av och ha över odlingslådorna på våren. De vekare kan vi fläta med och kanske göra någon skärm av?
Jag knipsar dem med sekatören till lagom längd och knör in dem i bilen.
Det brukar bli fler än en vända ner till stranden, för det ryms inte så många åt gången i en vanlig liten bil.
En toppengrej att ägna sig åt en solig dag.I fjol hann jag inte innan isarna började ruttna men nu har jag att pyssla med ett tag. När barnen var mindre älskade de att stjälpa till och vi hade varm choklad och bulle med ut. Nuförtiden får jag oftast åka själv, men jag är inte ensam på isen. Fast...de andra undrar nog vad människan gör där långt inne i vassen...

P.S. Jag fick en fråga om vassvävningen...

Om vassvävning vet jag så lite. En kvinna i Tärnsjö har en vassvävstol i taket i sin lada och väver mattor till sagda ladas tak och till sin bungalow. Jag började i mindre skala:)
Vi slog i två spikrader, en oppe och en nere, på garageväggen och spänner tunt rep  mellan de övre och nedre spikarna. Varje spikpar har en egen tåt och den fästs vid nedre spiken men klipps inte av utan lämnas LÅNG för den ska räcka att knyta fast rören med hela vägen opp till mattan är klar, vid övre spikraden.
Sedan lägger jag tre/fyra rör längst nere framför varpen och knyter fast dem i varpen med ett enkelt halvslag.En knut vid varje spikpars lina.
Tre/fyra nya rör ovanpå läggs åt motsatt håll för att inte alla tjocka ändar ska bygga höjd för ojämnt och så knyts de fast på samma sätt.
Det tar ett tag, man förstår varför sådana mattor inte är gratis, men det är värt besväret för de håller flera år.

6 kommentarer:

 1. Låter snyggt både med mattor och flätverk.
  Hur väver du vassen till mattor?
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Hm, har jag inte sett något liknande någonstans.. Låter härligt.. är inte alltid vi trädgårdsmänniskor lite tokiga inför andras ögen? hoppar högt av ett lass med gödsel, jord eller grus. Vägrar att klippa ner fröställningar på vintern för fåglarnas skull eller bara för växtens säkrare överlevnad. Nåja, det får man allt bjuda på (:D Hoppas vi får se dina färdigvävda mattor så småningom.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Vilken grej! Nu vill man ju se bilder på dina vassmattor. :-)

  SvaraRadera
 4. jag tror att vi som gillar trädgård är lite tokiga, men man kan ju förstå att en och annan tittar//Britt

  SvaraRadera
 5. Vass är vackert både i naturen och som hantverk, dessutom ett förunderligt gömsle på våren åt de små bevingade vännerna :)
  På tal om rosor..länken finns på min sida inlagd !

  SvaraRadera
 6. WOW - vilken grej (säger som Anna ovan....)!!!! COOLT att göra egna vassmattor. Och vilken vacker dag det verkar ha varit när du var i vass-skördetagen :-)))

  Önskar dig en fin alla hjärtans dag!!
  /Charlotte

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.