söndag 26 februari 2012

Ympkvistar

Nu har jag nog fått ner äppelträden så pass att jag är nöjd. Eller, helt nöjd blir man väl sällan men i alla fall ser de skapliga ut.
Det blev förstås en massa ris. Det mesta hackar vi opp och gör flis av senare i vår, men några pinnar sparar jag till ympar.
Min favoritsort, av dem vi har, är "Karin Schneider". Ett härligt rött och friskt äpple som håller hela vintern. Det kallas också för röd Ingrid Marie och är inte helt vanligt i handeln. Jag fick ympar från min svärfar för många år sedan och de växer och ger skörd så grenarna nästan knakar.
I år ska jag prova att sätta några i vår ena Transparent Blanche. Det kan bli kul med både gula och röda äpplen på samma träd?
Vill du ha lite ympris av den så hör av dig, det räcker till fler.

9 kommentarer:

 1. Låter spännande och roligt, men det har jag aldrig provat...
  Jag ska väl klippa lite i mina träd idag kanske..

  Ha en skön dag!// Marie

  SvaraRadera
 2. Så häftigt men ympa har jag aldrig gett mig på. Dessutom måste man kanske ha ett äppelträd :-) Men tack för det generösa erbjudandet! Jo, en del jobb kommer det bli med grävandet och jag misstänker att när jag står där kommer jag fundera på om det står rätt till där uppe!
  Ha en härlig söndag!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Varför inte, jag har provat att ympa men inte med några bestående bevis finns.....skicka gärna någon kvist så blir det spännande att prova. Har inte varit ut än i träden och nu är helgen slut...kanske finns tid för beskärning i veckan

  SvaraRadera
 4. Ja jag vill gärna ha!!!
  Har Åkerö o ett okänt supergott vinteräpple att byta med om du vill.
  De är från igår då svåger o svägerska beskar sina frukträd.Har lagt dom i blött tidningspapper o glad-pack till det blir dags att ympa!
  Annars har jag Oranie,Katja o Transparent B som du hade redan.

  Catrin o Petra tror att de såg dig igår på Åsby.C ringde o frågade om du har glasögon o håret i fläta/or o det sa jag att det kunde vara du :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Spännande att ympa. Har jag aldrig provat. Det kanske vore något för oss när vi har så liten trädgård. Svårt att få plats med alla sorter man vill ha annars. :)
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Så härligt att kunna odla sina egna äpplen, dom ser så goda ut.

  SvaraRadera
 7. Visst skulle det vara kul med ympris, men då måste jag ju också ympa in det i något av våra 19 (!) gamla äppelträd. Och se det, det kan jag inte. Har bara en svag aning om hur det går till. Läskunnig? Inte i sådana här sammanhang. Men jag har kanske några träd som du vill ha ympris från: Melon, Bullerhus, Åkerö, Alexanderäpple. Hör i så fall av dig.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 8. Hm, det var ett mycket generöst erbjudande... och lockande! Men jag måste nog gå den där ympkursen först...
  Ha det fint,
  Charlotta

  SvaraRadera
 9. Tack för äppelträden....de kom igår och nu ska jag bara fundera ut hur jag ska lyckas med denna utmaning. Kan inte du visa hur du fixar ditt i en pedagogisk bildserie?

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.