torsdag 19 april 2012

Bränd?

Inte alla sådder vill riktigt.
Så här illa har det gått med rosenskäran.
Två liv, men den ene orkade inte riktigt.
 Blomstertobaksfröna vill inte heller som jag vill.
VÄLDIGT ojämnn groning och sedan har de tvärnitat och stått helt still.
I flera veckor nu.
Jag tror att det är dålig såjord, bränna eller kanske lite väl gamla frön. Men vilket?
Vad stod det på påsen... insamlat 2009...OK, då är det kanske inte bränna eller fel på jorden ...

7 kommentarer:

 1. Usch, så trist. Man blir ju så glad när det börjar spira i sålådorna och om de sedan tynar bort är det bara ledsamt. Du kommer säkert, att få många möjliga förklaringar men min hypotes är rothalsröta. Om fröna är för gamla gror de helt enkelt dåligt eller inte alls. Om de blivit brända av solen borde de ha varit gula. Så jag tror, att de stått för fuktigt, vilket kan vara ett resultat av 'dålig såjord'. Jag vill ha en genomsläpplig såjord, som har en konsistens som kaffesump, vilket de flesta såjordar inte alls har. Mest bara torv, som blir alldeles för blöt. Av fotona att döma ser det ganska torvigt ut. Försök blanda i perlit eller något liknande för att förbättra konstistensen/genomsläppligheten och vattna lite försiktigare, duscha fint eller vattna underifrån.
  I fjor drabbades en del av mina ludna silversalvior av detta när de blivit ganska stora men inte skolats om utan stod alldeles för tätt. Eftersom det handlar om en svampsjukdom sprutade jag med Atamonösning sedan jag klippt bort allt som drabbats och jag lyckade faktiskt rädda resten av det som stod i samma tråg.
  Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 2. ja det är inte lätt det där!
  Ibland har vissa frön tagit sig riktigt bra mot nya fast de är typ 10år...tror jorden kan vara för star ibland...man får prova sig fram.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Måste man förså rosenskära alltså? Aj, aj. Jag har inte plats för fler försådder nu...

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har samma problem med många frön...och är nästan säker att det var för blött ,för andra försöken flyttade jag andra sådder som nästan klarade sig till fönsterbräda i sol och värme och när jag petade i jorden lite grann så vips började de växa på sig. Däremot ska jag aldrig så så tidigt som jag gjort i år , källaren är väl inte det bästa platsen att växa på trots rätt temperatur.
  Hälsningar,Karla.

  SvaraRadera
 5. Så trist!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Man blir ju så glad när det växer i krukorna men när det blir så där för det händer ju är det inte lika roligt//Britt

  SvaraRadera
 7. Själv tröttnar jag snart på att fröså, så dålig erfarenhet har jag. Dålig grobarhet, plantor som orkar halvvägs och sedan dör, taniga små saker som inte går att hantera vid omskolning. Vad är det för fel på att köpa plantor?
  En trevlig helg önskar Eva

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.