söndag 29 april 2012

Vildsvin och elstängsel

Hjälper ett elstängsel när man vill hålla vildsvinen borta från sin trädgård?
Så gott som varje natt denna vecka har de varit här och kalasat. Det fanns ju så mycket godis att glufsa i sig av alldeles ifred. Grannarnas gräsmattor var plötsligt inte alls intressanta.
En liten yta tulpaner har vi kvar. Där lade jag, direkt efter första natten de varit här, ut en kvadratmeter gammalt knöggligt armeringsnät och fäste en massa bjällror i en bindtråd som vi drog runt och över ytan.
Det har fått vara ifred och slår nog snart ut.
I fredags inhandlades attiraljer för elektrifierat stängsel i grannbyns stora butik för djur och naturbrukare.
För er som inte har erfarenhet av djur bakom stängsel kan jag tala om att det är en halv vetenskap det här med stängsling. Aggregat i olika Joulestyrkor, olika grov tråd, band, olika typer av stolp, isolatorer, skarvdon, grindar, jordspett och åskledare är bara något av det man behöver ta ställning till!
En trevlig expedit som gått hela kursen och kunde det där med service förstod mitt dilemma och plockade glatt ihop allt jag behövde och berättade i stora drag vad det var och hur det skulle sitta ihop.
Jag fick dessutom rabatt på kalaset så pengarna räckte också till två påsar tröstegodis = gladiolusknölar.
Väl hemkommen hann jag dokumentera vad som (hittills) blivit förstört innan herr O kom hem och var mig behjälplig, tack och lov, med uppsättningen av stängslet. Det tog ett tag att få trådarna att löpa fritt mellan alla buskar, häck, träd och plantor men precis innan mörkret ramlade ner så vart vi klara.
 Hela den del av trädgården som är "trädgårderad" är inhägnad och till dess att vi fått ordning på grindar etc så får vi människor vackert kliva över linorna. Det ska inte grisarna klara, sägs det.
Natten till igår var de in till entrén och vände, efter att ha bökat i den plantering som hamnade utanför stängslet. I morse såg jag inte några bök alls. Törs man tro att de givit opp?
Mot gatan är man skyldig att sätta opp varningsskylt. Gissa om många hundpromenerare, och andra, stannat och tittat? De kanske inte sett förödelsen innan men när de stannar och läser skylten så tittar de också in över häcken. 
Tyckte de först att det verkade fjolligt med elstängsel mitt i byn så förstår de varför när de ser eländet här inne och några, som fått syn på mig, hojtar ett medkännande över häcken. Det är lika läkande som era tröstande kommentarer. 
Jag börjar se att detta nog går att komma vidare med. Tack alla ni som peppat!

8 kommentarer:

 1. Oh, kära nån, ett sånt elände! Tur att det finns
  Elstängsel som håller odjuren på behörigt avstånd. Hoppas att trädgården hämtar sig efter vilddjurs attacken! Kram Ullis

  SvaraRadera
 2. Onekligen låter det lite märkligt att behöva elstängsel i sin trädgård men efter vad du visat (säkert är det mycket värre i verkligheten) behövs det ju mot djuren. Nu blir de helstekta grisar (nåja nästan) om de tvunget ska in och böka. Hoppas att detta håller dem borta!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Fy och usch vad besvärligt ni har haft det med dom rackarns svinen. Hoppas verkligen att ni får ha trädgården ifred nu, förstår att det är en hel del jobb att ställa allt till rätta. Nej... som sagt, gris är bäst på grillen!!
  Ha det gott/Stina

  SvaraRadera
 4. Stackars er! Jag får nästan tårar i ögonen. Det är ju rena mardrömmen.
  Fast jag tror att ni kommer att vinna över de där svinen....
  Ha det så bra ni kan
  Annika

  SvaraRadera
 5. Hoppas verkligen att detta hjälper! Jag ska inte klaga på tuggande rådjur mer, för det är ju ingenting mot vad ni fått utstå. Jag gick inte vid idéträdgårdarna. Synd! Det hade jag ingen aning om. Har du fyndat?

  Hälsningar Laila

  SvaraRadera
 6. Det låter ju verkligen lovande. Hoppas de förstår vinken nu och håller sig borta även från det som hamnat utanför elstängslet.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Åh, va härligt att du fått upp elstaketet. Nu ska du väl få vara ifred för de där riktiga svinen!
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
 8. Det hjälper säkert med stängslet.

  Vi fiskedammen här i byn har man ett vanligt stängselhandtag på elstängslet.
  Biten stängsel, som går över vägen, lyfts av under dagen, för då är inga svin i farten. På kvällen kopplas det ihop igen, när de stänger för natten.
  Det kanske skulle fungera hos er också?

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.