torsdag 26 april 2012

Klagovisa, vers 2

Tack alla ni som kommit med tröstande kommentarer och medkänsla, det gör gott i en sargad trädgårds-själ. Jag önskar att jag snart kan rapportera om en fungerande trädgård igen, men det verkar dröja. I natt kom de vilda grisarna hit en gång till.
Nu har de ätit slut på lökväxterna och börjat inte bara böka upp utan också äta av pioner och annat mjällt.
Båda planteringarna på bilderna nedan var fyllda med gröna och röda ruggar av växter som bara väntade på att få sätta fart i värmen.
Att återställa sten och torvkanter går väl an även om det kostar ryggont, men resten...
 Jag är glad om jag kan identifiera de rotklumpar jag hittar. På några finns något lite kvar av tillväxtpunkter, men flertalet verkar bara vara rottrådar i lera, resten har de smaskat i sig.
Min arbetsgivare förväntar sig att jag ska vara på jobbet som vanligt så jag hinner ju inte ta hand om särskilt mycket förrän till helgen. Och grisarna kommer väl en vända till innan dess...men så fort det går kommer här att införskaffas och monteras elstängsel. Det verkar vara enda sättet att hålla dem borta.
Och ikväll så regnar det också så allt blir en enda gröt av lera, lökväxtblast och mosade rotklumpar...
Depp, depp. Hur har ni andra som råkat ut för samma katastrof hanterat eländet?

16 kommentarer:

 1. Så hemskt det måste kännas!!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Usch så jobbigt. Inte kul alls att få såna besökare.
  Elstängsel låter vettigt men ska det inte vara nergrävd el också, så de inte kan gräva sig i?
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 3. Nej, vad jag lider med dig! Fy! Jag ska aldrig klaga på rådjur i hela mitt liv. Visst de äter men de låter i alla fall roten och löken vara kvar.
  Många styrkekramar!
  Hélena

  SvaraRadera
 4. Nää, vet du vad. Inte ännu mera uppbökande...

  Kram

  SvaraRadera
 5. Åh nej! Vilket elände. Jag såg precis idag hur de har varit utanför våran tomt också... Vi håller på att sätta upp fårstängsel runt hela tomten och det ska väl hålla dem borta.
  Min moster och hennes man hade besök av svinen vid sitt torp. De hade radion på om natten (beror ju på hur man bor om man kan ha det eller inte...) det höll i alla fall grisarna borta ett tag, tills de vande sig.
  Hoppas ni får upp stängsel snart!
  /Anna

  SvaraRadera
 6. Det låter dyrt att sätta upp elstängsel men det är nog enda sättet om du vill fortsätta ha en trädgård som du själv bestämmer utseendet på. När jag hade en villaträdgård slogs jag med rådjur. Du har en svårare motståndare. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Nämen fy, vilken hemsk sak att råka ut för! Jag lider verkligen med dig och förstår att du är jätteledsen. Hoppas att några växter går att rädda, annars får du göra ett upprop på din blogg om vilka växter du blivit av med så vi bloggvänner kan skicka sticklingar till dig. Varm kram till dig!

  SvaraRadera
 8. Vad ledsen jag blir när jag ser dina bilder. Jag hoppas verkligen att du lyckas hitta lite levande i röran som kommer glädja dig snart igen. Jag brukar ju inte gilla att man motarbetar naturen i trädgården och bekämpar olika djur, men såhär får det ju bara inte vara! Jag känner med dig och håller tummarna att det snart dyker upp några ljuspunkter igen. :-)
  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 9. Fy vilken mardröm att vakna till! Jag har aldrig råkat ut för dessa svin men hört av andra vilka marödörer de är. Hoppas du får upp elstängslet snabbt och kan börja försöka rädda vad som räddas kan. Det värsta jag haft är ett gäng älgar som slet sönder en hel del träd och buskar under en natt men dina svin verkar både grundligare och mer envisa. Ta djupa andetag och en dag i taget.
  Kramar

  SvaraRadera
 10. Men suck, så trist för dig! Men det måste ju finnas nåt riktigt bra och starkt staket/stängsel som håller dem utanför din trädgård! ... Elstängsel verkar det vara som gäller när man googlar, känns förstås inte så himla kul, men det skulle ju gå att dölja med en häck, kanske... Gäller bara att komma ihåg att stänga av strömmen när/om man ska beskära ;-)

  /Annika

  SvaraRadera
 11. Men stackars du! Att du inte bara lägger dig ner och struntar i allt. Suck.
  Men det finns faktiskt snabbhjälp att få på Nordpost/Odal. Elnät i plast, typ fårnät, som bara sätts ned i marken med befintliga pinnar och ansluts till en vanlig kontakt. Ganska dyrt, men det är växter också. Jag har det runt min hönsgård för att slippa räv mm. Finns olika höjder. Snabbt att etablera, ger ordentliga stötar som man absolut inte vill få. Prova! Jag skulle tro att grisarna inte kommer åter med sådana staket. Försöker de böka upp det får de i alla fall ström på trynet.
  Kramar från Törnrosa

  SvaraRadera
 12. Men stackare en gång till:( Hoppas de låter bli din trädgård nu...
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 13. Nej! vad hemskt! Jag skulle sitta på vakt och skjuta skarpt. Dumma grisar. Kram Pia

  SvaraRadera
 14. Lider med dej!

  Skickar gärna nån växt till dej... men det är ju nu man vill ha allt och se hur det bereder sig för våren!

  KRAM Marie

  SvaraRadera
 15. Skickar en massa tröstekramar!
  Hoppas att du får upp ditt elstängsel snart, för jag tror tyvärr inte, att de slutar komma innan dess.
  I vår by är både fiskedammen och golfbanan försedda med låga elstängsel, sedan rätt många år. Det har satt stopp för grisarna.

  SvaraRadera
 16. Åh, det måste vara hemskt! Allt pyssel man lagt ner och växter man fått och köpt. Uhh så jobbigt det måste vara. Hoppas de inte kommer tillbaka innan du får upp ditt stängsel, håller tummarna.
  Blomkärringen

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.