lördag 19 mars 2011

Då och nu, kapitel 1

Det var en gång en gran. De som byggde huset planterade den omkring år 1950. Ägaren innan oss kapade toppen för att ha som julgran ca 35 år senare. Stackars träd! Men den hämtade sig och lät tre skott växa opp till en ny vacker topp. I den vevan övertog vi tomt och hus.
gammalt foto från 1989
Tidigare ägare hade på norr/skuggsidan av granen placerat en funkia, en pion(!) och en hoper praktlysing i en matta av Vinca. Av detta var det bara Vincan som riktigt ville växa. Vi använde platsen som begravningsplats för våra husdjur. Har man barn så blir det ibland en hel del djur. Grodor, möss, fåglar, salamandrar. Även katter och kaniner har här fått sin sista vila. Efter några år tröttnade vi på den ständigt fuktiga mossmattan på skugg/norrsidan av granen  så vi flyttade växterna som inte trivdes och gjorde istället en liten våtbädd och ett parti för skuggväxter där. Det var inte helt enkelt för det visade sig finnas en gammal, hårt packad byväg under torvorna av spretigt gräs! Nåväl, det blev rätt bra till slut. "Och så levde de lyckliga...och granen växte kämpahög" ända till en januaridag för tre år sedan.
Guldlock
Jag och Guldlock kommer hem från en spelning (ja, tanten är folkmusikant också) och det ligger massa bråte över hela gatan. Vad har hänt? Jo, det stormar och granens toppar har fläkts isär och gått omkull! Över gatan som tur var och inte in i vårt eller grannens hus. En ensam topp står kvar och vajar oroväckande i vinden. På ca 12 meters höjd! Vad göra? Jag ringde räddningstjänst som kom förbi med stegbilen på hemväg från röjning av andra granar som lagt sig över andra vägar. De tog ner granen till säker nivå. Resten av trädet tog vi själva några dagar senare. Oj, vad ljust det blev! Hur skulle nu växterna i vårt skuggparti klara detta?!
Fortsättning följer.

3 kommentarer:

 1. Det här var kul - ja inte att granen åkte all världens väg - men en lite trädgårdsföljetong! Hur ska det gå för Hostan?

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Det är typiskt det där när det blir helt nya förutsättningar i trädgården...blir spännande att se vad hittat på med platsen :-)jag misstänker att du såg möjligheter till nått nytt!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Hejsan
  Kul att du tittade in på min blogg, jag antar att du 'känner' min syster Eva, då hon och hennes familj är dom enda boende på Skobovägen :)
  Ska bli intressant att se vad som händer med den nya ljusa platsen i er trädgård...nya förutsattningar...nya möjligheter!
  Ha det gott/Stina

  SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.