måndag 6 oktober 2014

Frukt med färg

Sommaren i växthuset slut.
Nu har också chilin flyttat in i orangeriet.
"Pimenta da Neyde" har fått långa hängande grenar
med frukter som avlånga plommon. Vackert!
"Bolivian rainbow" gör skäl för sitt namn med
 frukter i alla mognadsstadier just nu.
De här vackra är dock inte chili utan nypon.
Det har gått trettio år sedan jag senast gjorde
nyponsherry/portvin så det är dags för en ny omgång.
Det ska helst stå minst ett år och mogna efter tappning
så man får planera för festandet.
Vill du pröva så gör så här:
Plocka två liter vilda, tunnskaliga nypon
och rensa bort det torra som sticker ut.
Skölj nyponen och lägg i en ren hink.
Koka opp 3,75 liter vatten.
Lös 1,7 kg socker i vattnet och låt kallna.
Häll den svala sockerlagen över nyponen.
Täck med lock men INTE TÄTSLUTANDE
och ställ hinken i rumstemperatur men ej för varmt.
Första veckan rör du om en gång per dag.
Därefter en gång i veckan i sex månader.
Sedan är det dags att sila av och tappa opp.
Låt flaskorna stå mörkt och mogna.
Till jul kan du provsmaka.
Den blir bara godare med åren.

PS Det kanske går med chili också...


6 kommentarer:

  1. Det här blev jag sugen på att testa. Det måste ju dessutom vara lite nyttigt eller?
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Vi diskuterade just nyponvin/sherry i olika utföranden på en träff i somras, så jag har funderat på det, men först måste jag göra syltade nypon! Härliga chiliplantor med! Pimenta da Neyde är ju en riktig favorit och Rainbow är ju bara så vacker! Ha det gott! :) Mia

    SvaraRadera
  3. Nyponsherry verkar spännande men det blir kanske svårt att hitta så mycket vilda nypon. Honungsrosen har massor med små nypon men det går väl inte att göra av dom då, synd. Lycka till med sherryn hoppas den blir god. Ha det fint.Carita

    SvaraRadera
  4. Låter spännande, men de tunnskaliga nyponens tid är över för denna gång.
    Lycka till
    Anette

    SvaraRadera
  5. Härliga chilifrukter! Nyponsherry låter godare än chili-dito, men man ska ju inte ha fördomar:-)

    SvaraRadera
  6. Undrar om jag lyckas göra din spännande brygd hela vägen fram? Kanske ska jag överraska mig själv.
    Så mysigt det var att ha er här igår. Jag blir alltid sååå glad av dig och din energi. Den är smittsam!
    Många kramar och tack för de små silvriga liven.
    Törnrosa

    SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.